2. Vlindervallei

Vlinders zijn naast prachtige insecten nog veel meer dan dat. Ze bestuiven bloemen en hebben een bijzondere levenscyclus die voor veel insecten van belang is. 

Op deze pagina lees je meer over vlinders.

Tussenkop ??

In de educatiestrook aan de Trambaan hebben we een vak speciaal ingeplant voor het aantrekken van vlinders. Want een vlinder is naast mooi om te zien ook nog eens goed voor de natuur. Ze zijn van vitaal belang voor een ecologisch evenwicht.

 1. Bestuiving en voortplanting:
  Vlinders spelen een cruciale rol bij de bestuiving van bloemen. Terwijl ze van bloem naar bloem fladderen, dragen ze stuifmeel over, wat leidt tot de vorming van zaden en de voortplanting van plantensoorten.
 2. Biodiversiteit behoud:
  Het planten van specifieke planten die als gastheer dienen voor vlinders in verschillende levensfasen, bevordert de biodiversiteit. Elke vlindersoort heeft unieke eisen voor hun larven als voedselbron en leefomgeving. Door deze planten te koesteren, creëren we een gastvrije omgeving voor een verscheidenheid aan vlindersoorten.
 3. Ecologische balans:
  Vlinders maken deel uit van complexe voedselwebben. Ze dienen als voedsel voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren. Het ontbreken van vlinders kan verstoringen veroorzaken in deze voedselketens, wat kan leiden tot onvoorspelbare gevolgen voor hele ecosystemen.
 4. Natuurlijke bestrijding van plagen:
  Sommige vlindersoorten, zoals de gekende monarchvlinder, voeden zich met planten die als onkruid worden beschouwd. Door deze planten te stimuleren, kunnen vlinders helpen om potentieel schadelijke plantenpopulaties onder controle te houden zonder het gebruik van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen.
 5. Esthetische waarde:
  Natuurlijke schoonheid wordt versterkt door de kleurrijke aanwezigheid van vlinders. Hun vredige aanwezigheid voegt een element van gratie en betovering toe aan elke buitenruimte. Het observeren van vlinders in hun natuurlijke habitat is een bron van vreugde en ontspanning.

Vlinders komen steeds minder voor. Zeker in onze tuinen zijn ze steeds minder vaak te spotten. Gelukkig kun je daar iets aan doen! Het planten van bloemen en planten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van vlinders. In het vak aan de Trambaan hebben we bijvoorbeeld vlinderstruiken geplant en… (aanvullen).

 • De vlinderstruik, oftewel Buddleja, heeft zijn naam te danken aan zijn unieke eigenschap om vlinders aan te trekken. De struik produceert nectarrijke bloemen die een waar feestmaal vormen voor vlinders en andere bestuivende insecten.
 • …(aanvullen).
logo wgtw

"

Samen voor een groenere wereld

Bij jou in de omgeving!

Fijn dat je er was!

Om op de hoogte te blijven kun je ons volgen op de socials.

Wil je doneren?
Iedere bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk!